Θέλω να:
 
 
 
 


Deals365.gr

 
NOKIA COMMUNICATOR E 90
NOKIA COMMUNICATOR E 90
 
Λήγει σε:
Η καταχώρηση έχει λήξει!
 
Τελική τιμή:
270€
 
Αρχική τιμή:   250€
Αριθμός προσφορών:   3   (Δείτε το ιστορικό)
Τύπος καταχώρησης:   ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
 
 
 
Τοποθεσία και αποστολή
 
Τοποθεσία πωλητή:
Περισσός - Δεν έχει δηλωθεί νομός
 
 
Όροι αποστολής:
Επιβαρύνουν τον αγοραστή
 
 
Έξοδα αποστολής:
Δεν έχουν οριστεί από τον πωλητή
 
 
Τρόποι πληρωμής:
Courier | Αντικαταβολή με Courier | ΕΛΤΑ Αντικαταβολή | Μετρητά | Χέρι με χέρι / Συνάντηση |
 
 
Η δημοπρασία ξεκίνησε:
26/02/2009 - 14:03
 
 
Έληξε στις:
05/03/2009 - 14:03
 
 
ID:
15015052
 
 
Κατάσταση:
Μεταχειρισμένο
 
 
 
 
Περιγραφή

se aristh katastash , sto kouti tou me ola ta eksarthmata tou

NOKIA E90

H Nokia «γιορτάζει» τα 10 χρόνια ύπαρξης των Communicator στην αγορά με τον καλύτερο τρόπο: Παρουσιάζοντας την πιο ολοκληρωμένη και εντυπωσιακή συσκευή που έχει ποτέ κατασκευάσει. Το Ε90, δεν αποτελεί απλά τη νέα αμιγώς επαγγελματική συσκευή της Nokia, αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που επιθυμεί, ακόμα και ο πιο απαιτητικός χρήστης, εισάγοντας παράλληλα πολλές καινοτομίες στη «συντηρητική», μέχρι σήμερα, κατηγορία των Communicator.

 Από την Series 80 στην πλατφόρμα S60
Η πιο σημαντική καινοτομία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την εγκατάλειψη της πλατφόρμας Series 80 για χάρη της συνεχώς και ραγδαίως εξελισσόμενης πλατφόρμας S60. Είναι γεγονός ότι οι χρήστες των Communicator απολάμβαναν πλήθος λειτουργιών, που οι χρήστες συσκευών S60 δεν μπορούσαν να φανταστούν... «ούτε στον ύπνο τους». Ωστόσο υπήρχαν πάντοτε κάποιες ελλείψεις, οι οποίες κατέτασσαν πάντα τα Communicator ένα «βήμα» πιο κάτω από τις τεχνολογικές εξελίξεις της εκάστοτε εποχής. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούσαν τα 9210, 9210i και 9290, που δεν διέθεταν GPRS και Bluetooth, καθώς και τα 9500, 9300 και 9300i, τα οποία στερούνταν την υποστήριξη των υπηρεσιών 3ης γενιάς αλλά και ενός γρήγορου επεξεργαστή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι χρήστες τους να «απολαύσουν» στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρονταν. Το Ε90, βάζει ένα τέλος στην «παράδοση» αυτή καθώς είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Παρακάτω, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας συσκευής.

Ένα άλλο θέμα, το οποίο απασχολούσε τους χρήστες των Communicator, ήταν η διαθεσιμότητα των εφαρμογών. Μολονότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές, η κατάσταση δεν ήταν πάντα τόσο ρόδινη. Αν ανατρέξουμε πίσω στο 2001, θα θυμηθούμε ότι όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 9210, δεν υπήρχε απολύτως καμία εφαρμογή, ενώ οι πρώτες άρχισαν να εμφανίζονται με σχετικά αργούς ρυθμούς. Με την εμφάνιση του 9500, το τοπίο είχε γίνει μεν ευνοϊκότερο, αλλά δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει σύγκριση με την πλατφόρμα S60, οπού οι εφαρμογές ήταν πραγματικά αμέτρητες. Αυτήν τη φορά, με το που ο χρήστης κρατήσει στα χέρια του το Ε90, θα μπορεί να εγκαταστήσει πληθώρα εφαρμογών, από μια πολύ μεγάλη γκάμα, η οποία διευρύνεται με γοργούς ρυθμούς.

Ένα άλλο θέμα που απασχολούσε ιδιαίτερα τους κατόχους των προγενέστερων Communicators, που βασίζονταν στην Series 80, ήταν οι περιορισμένες δυνατότητες που είχε η συσκευή όταν αυτή ήταν... «διπλωμένη». Μπορεί μεν το εξωτερικό interface (οθόνη, αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο) να έδινε την δυνατότητα χρήσης των συγκεκριμένων συσκευών για την πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες που προσέφεραν, ωστόσο, δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης σε πολλές σημαντικές εφαρμογές, όπως η χρήση του ημερολογίου, της αριθμομηχανής, των σημειώσεων και πολλών άλλων. Στην περίπτωση του E90, το S60 δίνει «πνοή» και στις δύο οθόνες (εσωτερική και εξωτερική). Κατά συνέπεια, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης της συσκευής, επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που προσφέρει και στις εγκατεστημένες εφαρμογές. Ο βαθμός συνεργασίας των 2 οθονών βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα, αφού όποια εφαρμογή και αν «εκτελεστεί» αρχικά στην εξωτερική οθόνη, με το «ξεδίπλωμα» της συσκευής συνεχίζεται η εκτέλεσή της χωρίς διακοπή, αφού πρώτα προσαρμοστεί στις διαστάσεις της εσωτερικής οθόνης (και αντίστροφα). Ας δούμε όμως τώρα ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, που κατατάσσουν το E90 στο υψηλότερο σκαλί της «κλίμακας των επιδόσεων» των κινητών τηλεφώνων/PDA.

 

 

 

 

 

Από πλευράς μεγέθους, το Ε90 κατατάσσεται κάπου ανάμεσα στο 9500 και στο 9300, επιτυγχάνοντας έναν ιδανικό συνδυασμό μεγέθους-χρηστικότητας. Μια τέτοια συσκευή πρέπει να έχει ένα μεγάλο QWERTY πληκτρολόγιο και μια μεγάλων διαστάσεων οθόνη, ταυτόχρονα όμως οι διαστάσεις της θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες και το βάρος της να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Έχει το ίδιο «ύψος» με το 9300 (132 χιλιοστά), το ίδιο πλάτος με το 9500 (57 χιλιοστά) και μικρότερο πάχος ακόμα και από το 9300 - το οποίο είναι το μικρότερο Communicator, που έχει ποτέ παρουσιαστεί - αφού δεν υπερβαίνει τα 20 χιλιοστά. Το βάρος των 210 γραμμαρίων δεν μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο, ωστόσο αφενός όσοι επιλέξουν συνειδητά τη συσκευή δεν θα προβληματιστούν με αυτό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, ότι πολύ πιο σημαντικό ρόλο από το βάρος έχει και η ποιότητα και τα υλικά της κατασκευής, τομέας στον οποίο περιμένουμε να αριστεύσει το Ε90.

Η εξωτερική του επιφάνεια φιλοξενεί το πληκτρολόγιο για την διαχείριση, του συνόλου των λειτουργιών του κινητού, καθώς και μία οθόνη 2,4 ιντσών και ανάλυσης 240 x 320 pixels, η οποία μπορεί να απεικονίσει 16,7 εκατ. χρώματα. Το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής βρίσκεται λίγο πιο πάνω και πιο δεξιά από την οθόνη.

Στο «εσωτερικό» της συσκευής δεσπόζει η «γιγαντιαίων» διαστάσεων wide οθόνη της με την απολαυστική ανάλυση των 800 x 352 pixels, η οποία επίσης μπορεί να παρουσιάσει 16,7 εκατ. χρώματα. Στα αριστερά της βρίσκονται τα πλήκτρα πράσινο/κόκκινο ακουστικό, καθώς και η εσωτερική κάμερα ανάλυσης QCIF, που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση βίντεο-κλήσεων. Δεξιά από την οθόνη έχουν τοποθετηθεί δύο ειδικά πλήκτρα, στη θέση των... τεσσάρων, που υπήρχαν σε όλα τα προηγούμενα Communicator. Το υπόλοιπο τμήμα του «εσωτερικού» του Ε90 καλύπτεται ολοκληρωτικά από το QWERTY πληκτρολόγιο των 66 πλήκτρων. Δεν απουσιάζουν επίσης και τα πλήκτρα με τις τις συντομεύσεις των κυριότερων εφαρμογών της συσκευής (χαρακτηριστικό που »λατρέψαμε» στα προηγούμενα Communicator και, ευτυχώς, δεν απουσιάζει ούτε από το E90).

Στο πλαϊνό δεξί μέρος της συσκευής θα συναντήσετε το πλήκτρο ενεργοποίησης της κάμερας, τοποθετημένο δίπλα ακριβώς με την θύρα υπερύθρων ενώ λίγα χιλιοστά μακρύτερα βρίσκεται το πλήκτρο της ηχογράφησης. Στην «κάτω» πλευρά υπάρχει η θύρα mini USB, η υποδοχή ακουστικών 2,5 χιλιοστών, το μικρόφωνο αλλά και το βύσμα του φορτιστή – όπως ίσως καταλάβατε, το E90 δεν διαθέτει υποδοχή Pop-Port. Η Nokia επιφύλαξε δύο πολύ ευχάριστες εκπλήξεις στην οπίσθια πλευρά του κινητού: Η πρώτη δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την ψηφιακή κάμερα η οποία έχει ανάλυση 3,2 megapixel, διαθέτει λειτουργία αυτόματης εστίασης, καθώς και φλας. Επιτρέπει φυσικά την καταγραφή βίντεο, καθώς και φωτογραφιών, μέγιστης ανάλυσης 2.048 x 1.536 pixels. Συνήθως οι συσκευές που χαρακτηρίζονται ως «επαγγελματικές» συνοδεύονται από κάμερες χαμηλής ανάλυσης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την κάλυψη... βασικών αναγκών, όπως για παράδειγμα την επισύναψη εικόνων σε μηνύματα πολυμέσων. Η φινλανδική εταιρεία ωστόσο, διαπίστωσε ευτυχώς ότι οι υποψήφιοι αγοραστές του E90 δεν είναι μόνο οι businessmen, αλλά και οι ενθουσιώδεις χρήστες, που αναζητούν μια συσκευή, η οποία μπορεί να εκπληρώνει τόσο τις ανάγκες τους στον τομέα της διαχείρισης των προσωπικών πληροφοριών, όσο και στον τομέα της multimedia ψυχαγωγίας (ένας τομέας που είχε παραμεληθεί πλήρως στα προηγούμενα Communicator). Έτσι εξόπλισε το Ε90 με μία κάμερα η οποία διαθέτει όλες αυτές τις δυνατότητες που γνωρίσαμε στα εξελιγμένα N73 και Ν93 όπως κοντινή λήψη, η αυτόματη εστίαση, η νυχτερινή λήψη, η ρύθμιση ισορροπίας λευκού και χρωματικού τόνου, το φλας, η χειροκίνητη και αυτόματη ρύθμιση ισορροπίας φωτός (ISO) και αρκετές ακόμα λειτουργίες. Η δεύτερη έκπληξη είναι η παρουσία 2 ηχείων, που είναι ικανά να αναπαράγουν στερεοφωνικό ήχο και να δημιουργήσουν 3D εφέ.

Το περιβάλλον εργασίας που παρουσιάζεται στην εξωτερική οθόνη του νέου Communicator, δεν διαφέρει από αυτό των πρόσφατων συσκευών, οι οποίες βασίζονται στην πλατφόρμα S60, όπως τα N73, N80, N93 κ.ο.κ. Ωστόσο, η απόκριση του περιβάλλοντος στις εντολές του χρήστη, αλλά και η ταχύτητα πλοήγησης στα menu, ενδέχεται να είναι αρκετά πιο βελτιωμένη, αφού στο εσωτερικό του E90 κρύβεται ο πανίσχυρος επεξεργαστής TI OMAP2420 αρχιτεκτονικής ARM11, «χρονισμένος» στα 330MHz (τον ίδιο επεξεργαστή φέρει και το N95, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να είναι... ταχύτατο). Σημαντική βελτίωση παρουσιάζεται και κατά την παράλληλη χρήση εφαρμογών (multitasking), αφού το E90 διαθέτει 128MB μνήμης -εκ των οποίων τα 80MB δεν είναι δεσμευμένα-, περισσότερη δηλαδή από κάθε άλλη Symbian συσκευή.

«Ξεδιπλώνοντας» τη συσκευή, ώστε να αποκαλυφθεί το πληκτρολόγιο QWERTY, η κύρια οθόνη παρουσιάζει ακριβώς το... ίδιο περιβάλλον με αυτό που έως εκείνη τη στιγμή εμφανίζονταν στην εξωτερική. Φυσικά, οι απεικονιζόμενες πληροφορίες και τα γραφικά έχουν αποκτήσει... «wide» διαστάσεις! Τα εικονίδια των συντομεύσεων στην κατάσταση «ενεργής αναμονής» γίνονται 8, από 6, τα εικονίδια του menu είναι πλέον 16 αντί για 12, ενώ κατά την πλοήγηση στα υπό-menu παρουσιάζονται σε μόνιμη βάση στο άνω και στο κάτω μέρος της οθόνης δύο «μπάρες» πληροφοριών. Η πρώτη παρουσιάζει το μετρητή «σήματος» δικτύου, τη λειτουργία που εκτελείται με την πίεση του ενός εκ των δύο ειδικών πλήκτρων, καθώς και ενδείξεις για το δίκτυο WLAN, τα νέα μηνύματα, τις αναπάντητες κλήσεις, το Bluetooth κ.α. Η άλλη «μπάρα» εμφανίζει το μετρητή ενέργειας μπαταρίας, το επιλεγμένο προφίλ, την ώρα και φυσικά την ενέργεια που εκτελείται με την πίεση του δεύτερου ειδικού πλήκτρου.

Αναφέραμε προηγουμένως την κατάσταση «ενεργής αναμονής». Πρόκειται για ένα menu εκτέλεσης εφαρμογών και εμφάνισης πληροφοριών, το οποίο παρουσιάζεται όταν δεν εκτελείται οποιαδήποτε άλλη λειτουργία. Σε αυτήν εμφανίζεται μια λίστα με τα εικονίδια των 6 ή 8 σημαντικότερων εφαρμογών, οι υποχρεώσεις που έχουν καταχωρηθεί στο ημερολόγιο, οι καταχωρήσεις στη λίστα εκκρεμοτήτων, ενώ προαιρετικά εμφανίζονται και οι ενδείξεις για αναπάντητες κλήσεις, νέα μηνύματα κ.α.

Πολλές εφαρμογές έχουν υποστεί βελτιώσεις ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη «γιγαντιαία» εσωτερική οθόνη. Έτσι, στο ημερολόγιο, στις επαφές, στην έκθεση, στα μηνύματα, στην διαχείριση αρχείων και σε αρκετές ακόμα εφαρμογές, ενώ οι απαραίτητες λίστες εμφανίζονται στο αριστερό μισό της οθόνης, στο δεξί μισό, παρουσιάζονται οι εκάστοτε «λεπτομέρειες». Με αυτό τον τρόπο δεν απαιτείται «κλικ» για το άνοιγμα ενός αρχείου και της εμφάνισης του περιεχομένου του. Απλά, μετά την επιλογή του επιθυμητού αρχείου, το περιεχόμενό του (κείμενο, εικόνα κ.ο.κ.) εμφανίζεται στο δεξί μέρος της οθόνης.

Μία πολύ χρήσιμη προσθήκη είναι τα Active Notes, μία εφαρμογή η οποία επιτρέπει τη δημιουργία συντομεύσεων για έγγραφα και σημειώσεις, στην «ενεργή αναμονή». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα... λάμπει δια της απουσίας τους από όλα τα S60 κινητά, όχι όμως και στο Ε90. Ελπίζουμε το Active Notes να επιτρέψει και τη δημιουργία συντομεύσεων για τα βίντεο και τις εικόνες της έκθεσης, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι η συσκευή να φθάσει στις προθήκες των καταστημάτων.

Το Ε90 θα εφοδιάζεται με ένα πλήρες πακέτο εφαρμογών γραφείου, το οποίο περιλαμβάνει τα Word, PowerPoint, Excel. Η συσκευή δεν έχει απλά τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να παρουσιάσει έγγραφα αυτών των μορφών, όπως τα περισσότερα S60 κινητά, αλλά παράλληλα παρέχει τις δυνατότητες επεξεργασίας τους. Η οθόνη του Ε90 αλλά και ο νέος εξελιγμένος Internet browser αναμένεται να κάνουν την πλοήγηση στο Διαδίκτυο απολαυστική καθώς το πολυπλήκτρο μετατρέπεται σε κέρσορα δίνοντας την αίσθηση της χρήσης ενός desktop Η/Υ.

Όπως ήδη αναφέραμε, το E90 πρωτοπορεί στον τομέα της συνδεσιμότητας καθώς υποστηρίζει όλα τις σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης και επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων στις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες. Υποστηρίζει
τις υπηρεσίες GPRS Class A, EDGE, UMTS (3G) και HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Το E90 και το N95 είναι κατά συνέπεια οι δύο πρώτες Symbian συσκευές γενιάς... 3.5G. Παράλληλα, το E90 είναι το πρώτο Communicator που επιτρέπει την πραγματοποίηση βίντεο-κλήσεων.

Από μια ολοκληρωμένη συσκευή, όπως το E90, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ασύρματη τεχνολογία Bluetooth 2.0 (καθώς και του προφίλ A2DP για ακρόαση στερεοφωνική μουσικής μέσω ασύρματων ακουστικών), το WLAN (IEEE 802.11g), η θύρα υπερύθρων, καθώς και η θύρα mini USB (2.0 full-speed).

Η κύρια ψηφιακή κάμερα του E90 μπορεί να απαθανατίσει ψηφιακές φωτογραφίες, που διακρίνονται για την καθαρότητα τους, αφού οι λήψεις «βοηθούνται» από το ενσωματωμένο φλας, τη λειτουργία αυτόματης εστίασης, αλλά και τις αμέτρητες ρυθμίσεις. Παράλληλα, η ψηφιακή κάμερα επιτρέπει και τη λήψη βίντεο, η μέγιστη ανάλυση του οποίου μπορεί να φθάσει τα 640 x 480 pixels (VGA) στα 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Το πλήρες «πακέτο» πολυμέσων συμπληρώνουν ο music player, o ραδιοφωνικός δέκτης με πλήρη υποστήριξη της υπηρεσίας visual radio, αλλά και ο ενσωματωμένος media player. To Ε90, δεν αρκείται μόνο στην ονομαστική υποστήριξη των παραπάνω χαρακτηριστικών, αλλά υπόσχεται να εκτελεί όλες τις multimedia ανησυχίες σας με χαρακτηριστική άνεση, χάρη στον ισχυρό επεξεργαστή του, την άφθονη μνήμη RAM που διαθέτει και βέβαια, τα στερεοφωνικά του ηχεία.

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του E90: τον ενσωματωμένη δέκτη GPS.. Στην συσκευή υπάρχουν προεγκατεστημένες οι γνωστές από τις νεότερες S60 εφαρμογές εντοπισμός, πλοήγηση και ορόσημα καθώς και η smar2go (Nokia Maps). Κάλλιστα μπορεί ο χρήστης να εγκαταστήσει κάποια άλλη εφαρμογή πλοήγησης από αυτές που διατίθενται στο εμπόριο, ωστόσο για την ώρα αυτές θα δυσκολευθούν να αναγνωρίσουν τον εσωτερικό δέκτη (αφού έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με εξωτερικούς).

Ευτυχώς και σε αυτόν τον τομέα η Nokia δεν μας απογοητεύει καθώς δεν έκανε το ίδιο λάθος &mu

 
ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Θα λαμβάνεις εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τις πιο hot δημοπρασίες και πωλήσεις του Emarket.gr